Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Άσε τα ψέματα

Του Σωκράτη Μάλαμα

(Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που μας κλείνουν με λάσπη τα μάτια...)

Κλείνω τα μάτια και κοιτάζω τις σκιές
χίλια βουνά και θάλασσες βαθιές
σπηλιές και ξέφωτα νεράιδες και γητειές
ένα καμίνι με καταπίνει

Α! τα ρούχα μου μυρίζουνε φωτιά
Ε! ε! άσε τα ψέματα και βγές απ’ τον τεκέ
Α! τα ρούχα μου μυρίζουνε φωτιά
Ε! ε! άσε τα ψέματα και βγές απ’ τον τεκέ

Άρχοντα σβήσε τα παλιά σου μυστικά
άναψε σπίρτο να σε βρει καμιά αγκαλιά
Κόλπα κι αινίγματα μ’ ανάβουν το μυαλό
δεν έχω δρόμο κι ουρανό

Ε! γεμάτο το δισάκι μου ψωμί
Τι! τι! τι! τηλεπαιχνίδια κι ένα πλαστικό βιολί
Ω! δεκάρα τσακιστή για το γαμπρό
Α! πριν παντρευτείς να σε φιλήσω μια φορά

Λέω παραμύθια να ξορκίσω το κακό
να γίνουν όλα μαγικά μ’ ένα χορό
Σκάλα μ’ ανέβασες πριν πέσω χαμηλά
τώρα γυρίζω στα παλιά

Α! παιχνίδι της γυναίκας τα φιλιά
Αχ! Α! Α! παιχνίδι μ’ έκανε μια νόστιμη κυρά
Ω! δεκάρα τσακιστή για το γαμπρό
Α! πριν παντρευτείς να σε φιλήσω μια φορά



Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Μετά από 40 χρόνια εκλογικής εμπλοκής...!


Από τα πρώτα χρόνια της εφηβίας μου, από τις αρχές της δεκαετίας του '70 δηλαδή, μέχρι και το 1990, ήμουν από λίγο έως και πάρα πολύ μπλεγμένος στις προεκλογικές εκστρατείες του τόπου μας!
Σαν στέλεχος μαθητικών οργανώσεων, οργανώσεων νεολαίας και ως νεαρό, τότε, μέλος κόμματος. Μια ολόκληρη εικοσαετία!!!


Από το 1991 ξεκίνησε η "καριέρα" των υποψηφιοτήτων μου. Ως Δημοτικός Σύμβουλος αρχικά, Βουλευτής μετέπειτα, Ευρωβουλευτής, ξανά Δημοτικός Σύμβουλος, ξανά Βουλευτής, ξανά Δημοτικός Σύμβουλος... Άλλη μια ολόκληρη εικοσαετία!!!


Σύνολο 40 χρόνια (φούρναρης) με 4 υποψηφιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, 2 για την Βουλή των Αντιπροσώπων και μιά για το Ευρωκοινοβούλιο. Με δυό πετυχεμένες προσπάθειες το 1992 και 2007 στο Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου...


Φέτος; Α, φέτος είναι η χρονιά μου. Φέτος δεν θα τρέχω να μαζεύω ψήφους και σταυρούς, δεν θα μοιράζω φυλλάδια και κάρτες (υποσχέσεις ούτως ή άλλως δεν μοίρασα ποτέ), δεν θα στείλω επιστολές, email ή άλλα προεκλογικά ντερτίπια! Δεν θα πάω σε σοβαρές, βλακώδης ή νερόβραστες εκπομπές τηλεόρασης ή ραδιοφώνου, δεν θα στείλω το "βιογραφικό" μου σε εφημερίδες με απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου "τι φαί σου αρέσει", "ποια ομάδα υποστηρίζεις", "τι ζώδιο είσαι", "τι αυτοκίνητο οδηγάς ή που έχεις αγοράσει εξοχικό"...


Φέτος, προεκλογικά δεν θα μου υποσχεθούν 10 χιλιάδες άτομα ότι θα με ψηφίσουν, θα πάρω 500 σταυρούς τη μέρα των εκλογών και την επομένη θα μου πουν 5--6 χιλιάδες ότι με ψήφισαν...


Φέτος δεν θα περιμένω καμιά έδρα ούτε τις μέρες των δημοσκοπήσεων ούτε το βράδυ των εκλογών.
Στις 22 του Μάη δε θα ξυπνίσω από τις 6 το πρωί, να γυρίσω όλα τα εκλογικά κέντρα και δεν θα πάω στην καταμέτρηση των ψήφων!!!

40 χρόνια μου πήρε να αντιληφθώ πως όλα αυτά που έκανα με τόσο πάθος και μανία, τα έξοδα, τα τρεχάματα, οι αγωνίες, η πίεση και το σκόρσο 3-4 μηνών, τελικά δεν θα μου έλειπαν καθόλου, δεν θα τα νοσταλγούσα ούτε μια στιγμή, αλλά αντίθετα θα μου ήταν εντελώς αδιάφορα...


Μετά από 40 χρόνια, επιτέλους ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΑΝΕΤΟΣ και ΗΡΕΜΟΣ! Είναι ωραίες οι εμπειρίες, δε λέω. Αλλά μετά από τόοοοοοοοσες εμπειρίες, καταλαβαίνεις τελικά πως "ο θησαυρός" δεν ήταν παρά μόνο άνθρακες.


Καλό κουράγιο σε όσους επιμένουν (ξεροντας πως δεν έχουν καμιά ελπίδα εκλογης) να γεμίζουν τα ψηφοδέλτια με τα ονόματα τους και τα γραμματοκιβώτια με τα φυλλάδια και τις φωτογραφίες τους...


Και για όλους εκείνους τους "ρομαντικούς" που ειλικρινά ή ιδιοτελώς υπόσχονται πως θα αλλάξουν τον κόσμο, ο Νίκος Γκάτσος το έχει προβλέψει εδώ και πολλά χρόνια... Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα...!

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Άλλα λόγια θκιε παπά...

Είναι πολλές φορές τόση η μανία κομμάτων και μομματιδίων να πουν κάτι, να ανακοινώσουν κάτι, να φανούν τελοσπάντων στις ειδήσεις, τις εφμερίδες και τα μπλοκς, που δεν καταλαβαίνουν καν τι λένε, ή γιατί το λένε.

Το να δηλώνεις δηλαδή στις 2 Μαρτίου 2011 "Επίθεση στη Λιβύη: Η Κύπρος να μείνει έξω από τα Νατοϊκά σχέδια" είναι μια θέση. Μια πολιτική θέση αν την δεις από μόνη της, δεν περιέχει τίποτε το κακό ή το μεμπτό.

Αν όμως, την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΡΑ, 2 Μαρτίου 2011, το ίδιο κόμμα βγάλει μιαν άλλη ανακοίνωση με τίτλο "Δυστυχώς προέκυψε veto από τον Πρόεδρο" με αφορμή το βέτο του Προέδρου για την πρόταση της πλειοψηφίας της Βουλής για ένταξη στο Νατοϊκό Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, τότε καταλαβαίνει κάποιος πόση σύγχιση και πόσο αλαλούμ επικρατεί στα μυαλά κάποιων.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗΣ και ακαταλαβίστικης εκτυροπής που έχει πάρει η πολιτική μας ζωή και τα κόμματα. Τα οποία κόμματα, έχουν μπει σε ένα τούνελ μιμητισμού και το ένα μιμείται το άλλο με απαράμιλλο ζήλο και τακτική.

Μεγάλοι και μικροί, διαφορετικοί και ταυτόσημοι. Όλοι γίνανε ένα κουβάρι με μπλεγμένα μαλλια, ή αλλιώς μαλλιά κουβάρια.

Πάει και η διαφορετικότητα πάνε και όλες οι παλιότερες προκυρήξεις. Απλά ανοίγουν το στόμα τους κι ότι βγει, βγήκε... Κανένα μέτρο και κανένας φραγμός!!!