Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Τι πετύχαμε την περασμένη πενταετία στο Δήμο Στροβόλου



Η παρουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου τίθεται στην κρίση των δημοτών। Μια πενταετία με πολλές παρεμβάσεις, αγώνες, διαμαρτυρίες, επιτυχίες και ανατροπές.
Σας παραθέτουμε πιο κάτω μερικά από τα επιτεύγματα που κάποτε μόνοι, κάποτε σε συνεργασία με κάποια από τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, πετύχαμε στα πέντα αυτά χρόνια.

- Με δική μας παρέμβαση και προσφυγή σε νομική γνωμάτευση, καταφέραμε την συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων μονοεδρικών ομάδων και μεμονωμένων συμβούλων στη Διαχειριστική Επιτροπή του Δήμου, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια παραβιαζόταν από τις τακτικές των άλλων κομμάτων


- Πετύχαμε τη συμπερίληψη εκπροσώπων των μονοεδρικών ομάδων σε επιτροπές του Δήμου σε ισότιμη βάση και με δικαίωμα ψήφου.


- Εγγράψαμε εκατοντάδες θέματα που αφορούσαν προβλήματα δημοτών για περιπτώσεις δημόσιας υγείας, καθαριότητας, οδικής ασφάλειας, προσβασιμότητας, ανάπτυξης και ορθής λειτουργίας πάρκων και χώρων πρασίνου, πεζοδρομίων, κεραιών κινητής τηλεφωνίας, οχληρίας κτλ.


- Με δική μας παρέμβαση και μετά από τρεις διαδοχικές παρουσιάσεις στο φορέα ασφάλειας των μαθητών, καταφέραμε να αλλάξουμε τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό γύρω από το νέο δημοτικό σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης» και την κατασκευή πεζοδρομίων σε ολόκληρη την περίμετρο και τις πέριξ περιοχές του σχολείου και την κατασκευή διαβάσεων πεζών για την ασφαλή διακίνηση των μαθητών.


- Καταφέραμε με δική μας επίμονη παρέμβαση την θετική απόφαση για δημιουργία πάρκου για σκύλους, έργο το οποίο έχει ήδη τροχοδρομηθεί και θα αρχίσει σύντομα η υλοποίηση του.


- Σε δεκάδες περιπτώσεις σταθήκαμε ΜΟΝΟΙ, αντιμέτωποι με τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλευρό των δημοτών προστατεύοντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα τους. Στις πλείστες περιπτώσεις το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 26 – 1. Κι όμως αυτή η μία και μοναδική ψήφος στάθηκε σε πολλές περιπτώσεις ικανή να ανατρέψει αυτές τις τεράστιες κομματικές πλειοψηφίες. Μερικά παραδείγματα:


1. Καταφέραμε με τη συνεργασία με την ομάδα αγώνα κατοίκων και καταστηματαρχών της Λεωφόρου Σταυρού να αποτρέψουμε την μετατροπή της συγκεκριμένης οδού σε λεωφόρο τετραπλής κυκλοφορίας με διαχωριστική νησίδα για την μεταφορά σε αυτή της κυκλοφοριακής συμφόρησης της περιοχής του νέου γενικού νοσοκομείο. Το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε αρχικά υπέρ της πρότασης με μοναδική εξαίρεση τη δική μας ψήφο. Ακολούθησε ένας μεγάλος αγώνας με τους κατοίκους της περιοχής που ανάγκασαν το Συμβούλιο να επανέλθει και να αλλάξει την απόφαση του. Η μια και μοναδική ψήφος δικαίωσε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής


2. Παρόμοια πρόταση για μετατροπή της οδού Ιφιγενείας σε λεωφόρο τετραπλής κυκλοφορίας με νησίδα, αφού η μία και μοναδική μας ψήφος έφερε την υπόθεση στο φως της δημοσιότητας, ενεργοποιήθηκαν οι δημότες και άλλαξαν και πάλι την ομόφωνη –πλην της δικής μας ψήφου- απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.


Δυστυχώς όμως σε άλλες περιπτώσεις η δική μας έντονη διαφωνία δε στάθηκε αρκετή να αλλάξει άδικες, άσχετες ακόμα και σκανδαλώδεις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η μια και μοναδική μας ψήφος δε στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει αποφάσεις που όχι μόνο δεν είχαν καμιά σχέση με την ευημερία των δημοτών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είχαν καταστροφικά αποτελέσματα, στην ποιότητα ζωής τους και στη σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων. Μερικά από αυτά τα θέματα, είναι:


- Δεν υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ανάπλασης και πεζοδρόμησης του παλιού πυρήνα του Στροβόλου. Ενώ αρχικά όλοι συμφωνούσαν με το έργο αυτό που θα έδινε πνοή, ζωντάνια και κυρίως χαρακτήρα στο ιστορικό κέντρο του Δήμου, οι μερικές αντιδράσεις κάποιων καταστηματαρχών μετρήθηκαν από τα κόμματα ως ψήφοι και ο παλιός Στρόβολος παρέμεινε στο έλεος 30 περίπου χιλιάδων αυτοκινήτων να τον διαπερνούν και να τον καταστρέφουν καθημερινά.


- Δεν αποφεύχθηκε το πλημμύρισμα κάθε άδειου οικοπέδου και κάθε ταράτσας σε λεωφόρους με γιγαντοαφίσες οι οποίες έχουν μετατρέψει το Δήμο σε ένα απέραντο «πάρκο διαφημίσεων», μετατρέποντας την πόλη σε μια άχαρη σκουπιδούπολη.


- Δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε ΟΜΟΦΩΝΗ (πλην της δικής μας ψήφου) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει κατά παρέκκλιση άδεια σε γνωστή αίθουσα κινηματογράφου να καταργήσει την τουαλέτα αναπήρων στο ισόγειο γιατί «χρειαζόταν τον χώρο για επέκταση του εστιατορίου» του…!!!


- Δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε ΟΜΟΦΩΝΗ (πλην της δικής μας ψήφου) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκρίνει ποσό που άγγιζε τις €85,000 για αποστολή των μελών της χορωδίας και του φωτογραφικού ομίλου του Δήμου, σε ταξίδι αναψυχής (χωρίς συγκεκριμένο σκοπό ή συμμετοχή σε οποιαδήποτε εκδήλωση) στην Ιταλία και Ιορδανία αντίστοιχα. Όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης…!


Στα πέντε χρόνια της παρουσίας μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου είχαμε μια πολύ έντονη, παραγωγική και δημιουργική παρέμβαση σε όλα τα θέματα. Νοιώθουμε πως καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Ευελπιστούμε πως με τη δική σας συμπαράσταση και ψήφο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο αυτό. Μαζί, με τη δική σας συμμετοχή και δύναμη θα μπορέσουμε να κάνουμε το Στρόβολο μια σύγχρονη, φιλική, προσβάσιμη και πράσινη ευρωπαϊκή πόλη
.