Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι πελατιακές σχέσεις των κομμάτων



Διάβασα πρόσφατα την πιο κάτω ανακοίνωση και μου γεννήθηκαν τεράστιες απορίες. Απορίες που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ξεσήκωναν θύελλες και τυφώνες αντιδράσεων από τους δήθεν "ευαισθητοποιημένους"¨πολίτες αυτού του τόπου. Πλην όμως, κανένας δεν φάνηκε να διαμαρτύρεται ή έστω να διερωτάται. Γιατί άραγε οι εταιρείες, μεγάλες ή μικρές να δίνουν λεφτά στα πολιτικά κόμματα;


Ας δούμε όμως την είδηση πρώτα: "Η Κυπριακή Βουλή ψήφισε νόμο για την εγγραφή και χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, με την οποία τίθεται πλέον ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν τα πολιτικά κόμματα, ενώ ταυτόχρονα θα ισχύουν περιορισμοί στις εισφορές και χορηγίες που θα δέχονται από ιδιώτες και εταιρείες. Η ψήφιση του νόμου έγινε μέσα από αναφορές ότι "υπάρχουν εισφορές με μαύρο χρήμα και ακόμα χρηματοδότες που δίδουν σε όλα τα κόμματα, με σκοπό την εύνοιά τους για συγκεκριμένες νομοθεσίες ή ρουσφέτι". Για να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν οι ύποπτες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις θα υπάρχει έλεγχος από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Ο νόμος προβλέπει ότι κάθε ιδιωτική εισφορά από φυσικό πρόσωπο προς πολιτικό κόμμα θα επιτρέπεται μόνο μέχρι του ποσού των 8 χιλ. ευρώ για κάθε έτος, από εταιρείες περιορισμένης ευθύνης μέχρι 20 χιλ. ευρώ και εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μέχρι 30 χιλ. ευρώ."


Μπορεί λοιπόν κάποιος, αρμόδιος ή αναρμόδιος να μου εξηγήσει με ποιο σκεπτικό μια οποιαδήποτε εταιρεία, περιορισμένης ευθύνης ή εισηγμένη στο χρηματιστήριο να δώσει 20 ή 30 χιλιάδες ευρώ σε κάποιο κόμμα; Τι ανταλλάγματα άραγε θα έχει η εταιρεία αυτή για να βγάζει με τόση μεγάλη ευκολία τέτοια ποσά, εν μέσω κρίσης, και να τα δίνει σε ένα κόμμα;


Οι πελατιακές σχέσεις σε όλο τους το μεγαλείο, αλλά όλα τα λαλίστατα βουλευτάκια, που νοιάζονται και κόπτονται για το λαό (τρομάρα τους) και μας τρυπούν τ' αυτιά κάθε μέρα με τις αρλούμπες και τις ασυναρτησίες τους, σε αυτή την περίπτωση, τα παίρνουν κανονικά και σιωπούν.
Η σιωπή η δική τους έχει νόημα. Εμας, των πολιτών όμως, τι μας κάνει και κάνουμε γαργάρα τέτοια σκάνδαλα;

Σταμάτησαν να δέχονται (στα φανερά) εκατοντάδες χιλιάδες, λέει, και "διόρθωσαν" την κατάσταση, περιορίζοντας τα ποσά σε 20 και 30 χιλιάδες ευρώ.
Αυτά κάνουν και "σκλαβώνουν" τους ψηφοφόρους τους! Κι άμα οι ψηφοφόροι τα δέχονται χωρίς συζήτηση, βλάκες είναι να μην τα κάνουν; ΟΛΟΙ τους;

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ανάγκη μιας πραγματικής οικολογικής επιλογής


Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα αυτές τις μέρες, σε σχέση με την ανάγκη ύπαρξης μιας πραγματικής οικολογικής - κοινωνικής επιλογής στις βουλευτικές εκλογές, και σε συνδυασμό με μια πρόσφατη δημοσκόπηση που έτυχε να δω την περασμένη βδομάδα, θεωρώ πως εμείς, σαν ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, έχουμε πλέον ένα χρέος απέναντι στον οικολογικά σκεπτόμενο ψηφοφόρο, τον ψηφοφόρο που είναι εδώ και καιρό αποστασιωποιημένος από τα υπάρχοντα κόμματα και την πολιτκή ζωή.

Όλοι αυτοί αποζητούν εδώ καιρό μια "άλλη" επιλογή. Ένα χώρο που να μη θυμίζει τις κομματικές "κοκοραμαχίες" κάποιων, να μη θυμίζει λαϊκισμούς και αυτοπροβολές, σύγχιση αρμοδιοτήτων και ταυτοτήτων. Θέλει ένα χώρο που θα αφοσιωθεί στο κεφάλαιο που λέγεται "περιβάλλον και κοινωνία" και θα παραμείνει εκεί. Πιστό στις διακυρήξεις και τον προορισμό του.


Ως ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ είχαμε από την πρώτη στιγμή διακυρήξει την αφοσίωση μας στα ιδανικά της οικολογικής ευασθησίας και της δίκαιης κοινωνίας. Ταχθήκαμε όλοι μας στο Κίνημα με στόχο να προωθήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν το δίπτυχο οικολογία - κοινωνία, και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο και μ' όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε σε αυτό τον τομέα.


Σε κάποια στιγμή, πιστέψαμε πως η όποια εμπλοκή μας σε εκλογές θα μας μετέτρεπε σε "κόμμα". Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Πιστεύουμε πως αν ένα κίνημα επιθυμεί να παραμείνει κίνημα πιστό στις διακυρήξεις και τους στόχους του, όχι μόνο μπορεί να παραμείνει μακριά από την πολιτική (με την έννοια της υπάρχουσας πρακτικής στην Κύπρο) αλλά έχει και χρέος, αυτούς τους στόχους και σκοπούς να τους υλοποιήσει στην πράξη.


Και η προώθηση των στόχων αυτών μπορεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά να γίνει μέσω της τοπικής
αυτοδιοίκησης
Εδώ είναι ο χώρος που θα έπρεπε τα κινήματα και οι στόχοι τους να προωθούνται και να βρίσκουν λύσεις τα χιλιάδες χρόνια και άλυτα προβλήματα
Άλλωστε, η εμπλοκή των.

Για αυτό και αποφασίσαμε ότι το ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ έχει χρέος και καθήκον να δώσει την παρουσία του στις δημοτικέςεκλογές. Ως την ΜΟΝΑΔΙΚΗ οικολογική επιλογή, την ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ επιλογή για όσους θέλόυν ένα πραγματικά οικολογικό - κοινωνικό κίνημα να τους αντιπροσωπεύει. Υπάρχουν χιλιάδες ψηφοφόροι που έχουν βαρεθεί τις υπάρχουσες επιλογές και αναζητούν κάτι διαφορετικό, κάτι που να μιλά τη δική τους γλώσσα και να αφουγκράζεται τις δικές τους έγνοιες και ανησυχίες.


Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Πικρές, οικολογικές αλήθειες



Για να είμαι ελικρινής έχω εντοπίσει την ύπαρξη του μπλοκ "Εδώ είναι Κύπρος" εδώ και αρκετό καιρό. Διάβασα εκεί κάποια ενδιαφέροντα σχόλια και άρθρα, κάποια άλλα τα απορρίπτω ως άτομο γιατί δεν με εκφράζουν καθόλου και τέλος, κάποια τα βρίσκω πολύ τραβηγμένα, υπερβολικά έως και προσβλητικά.


Διαφωνώ για παράδειγμα με χαρακτηρισμούς και προσβλητικά επίθετα που χρησιμοποιούν σε βάρος κάποιων ατόμων, πολιτικών ή και άλλων. Δε λέω, έχουμε δημοκρατία, υπάρχει η ελευθερία λόγου αλλά πρέπει να υπάρχει και μέτρο στο πως δείχνουμε την αντίθεση και τη διαφωνία μας!
Πριν λίγες μέρες αναγκάστηκα να γράψω ένα σχόλιο κάτω από ένα τους συγκεκριμένο άρθρο που αφορούσε το Κινημα Κοινωνικής Οικολογίας και κάποιες δήθεν πληροφορίες που είχαν σχετικά με την ανάμειξη του στις βουλευτικές εκλογές.

Πέραν όμως από τις πιο πάνω διαφωνίες και διαφορές που έχω, πρέπει να αναγνωρίσω ότι σε ένα από τα πρόσφατα άρθρα που ανάρτησαν, σχετικά με το Κίνημα Οικολόγων, ένα Κίνημα στο οποίο ήμουν μέλος και στέλεχος από το 2001 μέχρι το 2008, διάβασα όλες τις "κρυφές" αλήθειες που αφορούν τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων και την πορεία του Κινήματος του.
Είναι πράγματα που σε ένα μεγάλο ποσοστό ανταποκρίνονται πλήρως στην αλήθεια και που κι εγώ, κατά καιρούς έχω πει δημόσια σε άρθρα και σημειώμωατα μου.

Ο λόγος που το αναφέρω αυτή τη στιγμή, δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές ούτε και με οποιαδήποτε "εχθρικά" αισθήματα που τρέφω για αυτούς, όπως συχνά κάποια από τα ηγετικά τους στελέχη διατείνονται. Άλλωστε, με πολλούς από τους πρώην συναγωνιστές μου διατηρώ μέχρι και σήμερα, άριστες φιλικές σχέσεις.


Απλά, διαβάζοντας το άρθρο στο μπλοκ "Εδω είναι Κύπρος" αντιλήφθηκα πως δεν είμαι εγώ ο ιδιότροπος και ο παράξενος που τα έζησα και τα έλεγα. Φαίνεται πως και κάποια άλλα στελέχη τα έχουν εντοπίσει και τα διαβιβάζουν σε διάφορες κατευθύνσεις. Αυτός, μάλλον, είναι και ο τρόπος που το συγκεκριμένο μπλοκ πήρε τις πληροφορίες του. Χάρηκα κι όλας γιατί οι κατά καιρούς κατηγορίες, γραπτές και προφορικές, του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων σε βάρος μου, καταρρίπτονται, μια και η "ζημιά" την οποία τόσο πολύ φοβάται, δεν προέρχεται από μένα, αλλά από "άλλους"


Σας παραθέτω ένα απόσπασμα απο το εν λόγω άρθρο το οποίο, κατά τη δική μου μαρτυρία, αντικατοπτρίζει πλήρως την αλήθεια για την πορεία του κινήματος του κ. Περδίκη από το 2001 μέχρι σήμερα.


"...Ο Περδίκης κατάφερε τελικά να μείνει ΕΝΤΕΛΩΣ μόνος του. Κι άμα λέμε εντελώς, εννοούμε εντελώς. Ρίξαμε μια ματιά στους υποψήφιους του κόμματος του, στις εκλογές του 2001. Εκεί, ο Περδίκης είχε ισχυρά ονόματα πράγματι. Κώστας Παπασταύρος, Κυριάκος Τσιμίλλης, Αντωνία Θεοδοσίου, Νίκος Κληρίδης, Γιάννος Ιωάννου, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Άθως Αγαπητός, Κυριάκος Κάλαττας, Φανη Ηλιάδου, Νίκος Μιαχαλιάς, Βασίλης Βασιλούδης, Στέλιος Κολοκασίδης, Μαρίνα Βαρνάβα Μάρτιν, Παντελής Μεταξάς, Ελπίδα Σιούκρη, Πόλυς Χαραλάμπους και άλλοι πολλοί.

Το ίδιο σκηνικό συνέβηκε και το 2006, πολλοί όμως από τους πιο πάνω, είχαν ήδη εξαφανισθεί από τα ψηφοδέλτια. Παρέμειναν μερικοί, όπως ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο Στέλιος Κολοκασίδης, η Μαρίνα Βαρνάβα Μάρτιν, ο Άθως Αγαπητός ενώ προστέθηκαν και μερικοί άλλοι, όπως για παράδειγμα ο Γλαύκος Καριόλου στην επαρχία Κερύνειας, ένα πολύ ισχυρό όνομα στην επαρχία του. Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι όπως π.χ. ο Ντίνος Πασπαλλίδης, μέχρι προ τινός μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, χάθηκαν στην πορεία, προφανώς "δια χειρός Γεωργίου"!

Τελικά, πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Δεν υπάρχει δεύτερος του στην Κύπρο! Κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να εξορίσει όλα τα στελέχη που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αξιοπρεπώς ένα ψηφοδέλτιο.
Δεν είμαστε σίγουροι για το λόγο που το έκαμε, μάλλον θα σκέφτηκε ότι αν τους "φάει" όλους, θα μείνει μόνος του και έτσι η έδρα θα ήταν για πάντοτε δικιά του"!

Περαιτέρω σχόλια, πιστεύω πως είναι άκρως περιττά...

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Για τα λίγα και τ' αληθινα...


Εμείς γι’ αυτά τα λίγα κι απλά πράγματα πολεμάμε
για να μπορούμε να’ χουμε μια λάμπα, ένα σκαμνί
ένα χαρούμενο δρόμο το πρωί,
ένα ήρεμο όνειρο το βράδυ.

Για να’ χουμε έναν έρωτα
που να μη μας τον λερώνουν,

ένα τραγούδι
που να μπορούμε να το τραγουδάμε…»


(ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ)

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η οικολογία είναι οικονομία

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και οι πάγιες θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για τη βιώσιμη ανάπτυξη συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τον καλύτερο τρόπο ενώ ταυτόχρονα, προβάλλουν πρότυπα εκ διαμέτρου αντίθετα απ' αυτά που δημιούργησαν την κρίση!

Η πρόταση του Δικτύου ΟικοΚρήτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η πλέον φιλική στο περιβάλλον, με το χαμηλότερο κόστος εφαρμογής και εξασφαλίζει περίπου 380 νέες θέσεις μόνιμης απασχόλησης σε όλο το νησί. Το κόστος της που είναι λιγότερο από 60 εκ. ευρώ σε βάθος πενταετίας μπορεί εύκολα να χρηματοδοτηθεί.

• Ενώ η Κρήτη διαθέτει αξιόλογο υδατικό δυναμικό, όλες οι ενέργειες για τη διαχείριση του νερού στο νησί μας γίνονται σε βάρος της ποιότητας και της επάρκειας ενώ ταυτόχρονα γίνεται τεράστια σπατάλη για εντελώς ακατάλληλα έργα όπως τα μεγάλα φράγματα, οι εκτροπές χειμάρρων και η αφαλάτωση. Οι αποτελεσματικές λύσεις που προτείνουν ερευνητικές ομάδες των πανεπιστημίων αλλά και πολλές υπηρεσίες και υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις περιλαμβάνουν τον εμπλουτισμό των υδροφορέων με μικρά ανασχετικά φράγματα, πολιτικές εξοικονόμησης στην άρδευση και την ύδρευση και αντιμετώπιση των απωλειών στα δίκτυα. Προέχουν η οριοθέτηση και μελέτη των υδρογεωλογικών λεκανών, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, η υλοποίηση των μέτρων εξοικονόμησης και η λειτουργία των Συμβουλίων νερού.

• Η πάγια θέση του οικολογικού κινήματος για τον ενεργειακό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η εφαρμογή πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, η σταδιακή αποδέσμευση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και η στροφή στις ήπιες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στο νησί, χωρίς αυτό να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών σημαίνει καθαρότερο περιβάλλον για το νησί μας και τον πλανήτη και τεράστια οικονομία και για το κράτος και για τον πολίτη. Απόλυτη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ένας σαφής ενεργειακός σχεδιασμός που θα βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και θα συνεκτιμά τις επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους και τις παραγωγικές δραστηριότητες.

• Χωρίς φορείς και σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, χωρίς χωροταξία, χωρίς προστασία, του αρχαιολογικού πλούτου, της παραλίας, των δασικών εκτάσεων και των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, η γη παραμένει εκτεθειμένη στους αλεξιπτωτιστές επενδυτές και στη φούσκα της κτηματαγοράς που τη βλέπει σα φτηνό οικόπεδο για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ, χιλιάδες βίλες και άλλα φαραωνικού τύπου έργα μεταφορών και ενέργειας, υφαρπάζοντας αυτόν τον σπουδαίο φυσικό και αναπτυξιακό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες.

• Ο υπέρμετρος καταναλωτισμός και η άγρια "ανάπτυξη" χωρίς μέτρο και ρυθμίσεις, στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής, της βιομηχανίας και της γεωργίας, έχει δώσει κατά καιρούς την ψευδαίσθηση της ευημερίας την ίδια στιγμή που δεν εξασφαλίζεται καν η διατροφική ασφάλεια στη χώρα και στοιχειώδη αγαθά εισάγονται επιβαρυμένα με το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος των μεταφορών. Στην πραγματικότητα κατασπαταλήθηκαν, μέσα σε λίγα χρόνια, οι φυσικοί πόροι του τοπίου, του εδάφους και του νερού και να γίναμε πιο φτωχοί. Από την άλλη, η βιώσιμη, τοπική ανάπτυξη, για την οποία αγωνίζονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι αυτή που σχεδιάζεται και προέρχεται από τις τοπικές κοινωνίες και έχει σκοπό τη διατήρηση μέσα στο χρόνο σταθερής επάρκειας και ποιότητας φυσικών πόρων και υγιούς περιβάλλοντος, για ευημερία με επαρκές και σταθερό εισόδημα, απασχόληση, μόρφωση, υγεία, ποιότητα ζωής, κοινωνικούς δεσμούς συνοχής και προστασία της τοπικής ταυτότητας.

Το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος ποτέ δεν ήταν πιο επίκαιρο. Οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων μπορούν να συμβάλλουν καίρια στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.