Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Σχολικές τσάντες με ονοματεπώνυμο!

Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της κακής, ξενόφερτης και ακαταλαβίστικης νοοτροπίας που επικρατεί εδώ και χρόνια στον τόπο μας.

Πιστό αντίγραφο της καταναλωτικής μανίας, της επιδειξιμανίας και του νεοπλουτισμού, που το βλέπουμε σε όλα τα στρώματα και σε κάθε φάση της ζωής μας, η σχολική τσάντα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στο δυσάρεστο κανόνα.


Η κατάσταση εξελίσσεται σε βραχνά για χιλιάδες φτωχές, πολύτεκνες, ακόμα και μικρομεσαίες οικογένειες, οι οποίες είναι αναγκασμένες να ξοδεύουν, πολλές φορές και ολόκληρο τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους, για να μπορέσουν να «ανταποκριθούν» στα τερτίπια της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας μας, στον αρχοντοχωριατισμό και την επίδειξη.


Σχολικές τσάντες με ονοματεπώνυμο. Brand name, που λέμε και στα χωριά. Οι οποίες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Είτε φέρουν το όνομα και το λογότυπο ενός μεγάλου οίκου μόδας, CK, D&G, DKNY και όλα τα άλλα ουτοπικά κατασκευάσματα, είτε είναι σχεδιασμένες στη βάση των πολύ γνωστών ηρώων των παιδικών ταινιών όπως η Barbie, ο Spiderman, ο Superman και άλλοι «νεώτεροι» που ενδεχομένως μου διαφεύγουν λόγω ηλικίας!


Και στις δύο όμως περιπτώσεις, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Η ΤΙΜΗ! Η οποία είναι από τσουχτερή έως αβάστακτη, κάτι που δημιουργεί σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα σε πάρα πολλές οικογένειες.


Είναι βέβαια εύκολο για πολλούς από εμάς να πούμε το αυτονόητο. «Άμα δεν έχουν λεφτά, ας μην τις αγοράζουν».
Σωστά! Όμως όποιος δεν έχει μικρά παιδιά σήμερα, δεν κατανοεί το βάσανο και την ψυχολογική πίεση ενός άπορου γονιού που (όπως όλοι οι γονιοί της σύγχρονης και άνευ οράματος Κύπρου) θέλει το δικό του παιδί να μην υστερεί σε τίποτε από τα υπόλοιπα παιδιά.


Δυστυχώς, έχουμε υποβιβάσει την ευτυχία, τη χαρά και την ευημερία ενός παιδιού στο τι τσάντα θα κουβαλά στο σχολείο και ποιος «μεγάλος μόδιστρος» την έχει σχεδιάσει.
Και επειδή, αυτή η κοινωνία από μόνη της δεν πρόκειται να έρθει στα ίσια της με τίποτε, καλό θάταν, το Υπουργείο Παιδείας να βάλει το χεράκι του. Πως τα παιδιά πάνε σχολείο με συγκεκριμένη στολή, παντελόνι, φούστα και πουκάμισο σε συγκεκριμένα χρώματα και σχέδιο; Αυτό ακριβώς μπορεί να κάνει και με τις τσάντες. Απλό, εύκολο και κυρίως λυτρωτικό για το οικογενειακό βαλάντιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου