Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η τιμή της οικολογίας και ο εκχυδαϊσμός του πολιτικού λόγου

Σε πρόσφατο άρθρο μου, είχα τονίσει πως το οικολογικό κίνημα έχει μικρό παρελθόν στην Κύπρο αλλά είναι σημαντικό για όλους μας να έχει ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό μέλλον. Ο δρόμος προς το μέλλον θα πρέπει να είναι στρωμένος με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά. Πρέπει δηλαδή χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις να καταπιαστεί με τα πιεστικά προβλήματα του περιβάλλοντος και να βρει λύσεις σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ΟΧΙ σε σύγκρουση με αυτά.

Δεν έχουν περάσει πολλά εικοσιτετράωρα από τότε και έπεσε τυχαία στα χέρια μου ένα άρθρο με τίτλο «Η τιμή της πόρνης». Ο τίτλος αυτός είναι σε συγκεκριμένο μπλοκ στο διαδίκτυο. Στα ΜΜΕ όμως στάληκε με διαφορετικό τίτλο, πιο εξωραϊσμένο. «Η τιμή μιας διάσκεψης»!!!

Το πιο πάνω άρθρο σκοπό έχει να «αφυπνίσει» τον Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος, όπως λέει το εν λόγω άρθρο, «προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που ακούγονται από διάφορες πλευρές για την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για διεθνή διάσκεψη». Και για να τον «αφυπνίσει» ενδεχομένως καλύτερα, του υπενθυμίζει το «ανέκδοτο με την τιμή της πόρνης».

Δεν θα σας αναμεταδώσω το ανέκδοτο. Νοιώθω όμως κυριολεκτικά την ανάγκη να κλάψω για την κατάντια στην οποία οδηγείται ένα μέρος του οικολογικού κινήματος.
Το να παρασύρεται το οικολογικό κίνημα και οι οικολογικά ευαίσθητοι πολίτες σε τέτοια μικροκομματικά και αντιδεοντολογικά μονοπάτια, το μόνο σίγουρο είναι ο κατακερματισμός της οικολογικής ιδεολογίας, η οποία θυσιάζεται καθημερινά στο βωμό των προσωπικών πολιτικών προτιμήσεων και φιλοδοξιών, κάποιων.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα πραγματικό οικολογικό κίνημα. Έχει ανάγκη από ένα κίνημα που θα νοιάζεται και θα εργάζεται με ανιδιοτέλεια και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής, την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου. Είναι καιρός οι οικολογικά σκεπτόμενοι πολίτες να αρχίσουν να βλέπουν την οικολογία όχι σαν μια μόνιμη στείρα άρνηση και μονότονη αντίδραση σε πολιτικά και εθνικά θέματα, αλλά σαν μια θετική δύναμη δημιουργικής κριτικής, ορθολογισμού και ευφάνταστων προτάσεων.
Ο δρόμος για μια όμορφη χώρα με καλοδιατηρημένο περιβάλλον και μια δίκαιη κοινωνία, δεν περνά μέσα από την πολιτική αντιπαράθεση, την σύγκρουση με ομάδες πολιτών, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τις προσωπικές επιλογές κανενός. Η Οικολογία είναι μια παγκόσμια και πανανθρώπινη ιδεολογία την οποία, όσοι από εμάς έχουν αποφασίσει να υπηρετήσουν, έχουν υποχρέωση να την κρατήσουν μακριά από κάθε «ανορθόδοξο» χειρισμό, λαϊκίστικες προσεγγίσεις και προσωπικές φιλοδοξίες. Η «εκπόρνευση» της οικολογικής ιδεολογίας, ούτε σαν ανέκδοτο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή…

Σαν Κύπριοι πολίτες έχουμε και έγνοια και αγάπη για τον τόπο μας και ασφαλώς θέλουμε όλοι να λυθεί το πρόβλημα της κατοχής και να ζήσουμε επιτέλους σε μια ελεύθερη πατρίδα. Ως Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το μέτρο. Στοχεύουμε στα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα πρωτίστως. Η συνεχής, μονότονη και αχρείαστη αντιπαράθεση, οι συνεχείς και καθημερινές ανακοινώσεις και δηλώσεις σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και η συχνότατη σύγκρουση κυρίως για θέματα που δεν έχουν σχέση με το περιβάλλον και την κοινωνία, δεν έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από την υποβάθμιση και ελλειπή ενασχόληση με τα θέματα υποτίθεται πως πρωτίστως θα πρέπει να μας απασχολούν σαν οικολόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου