Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Χώροι στάθμευσης αναπήρων: Η ντροπή του λαού μας!


Εδώ και χρόνια βρίσκομαι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδεδεμένος με το μεγάλο, βασανιστικό και αιώνια πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης ΜΗ δικαιούχων, στις θέσεις των αναπηρικών οχημάτων.

Είναι μια κατάσταση η οποία ξεφεύγει κάθε φαντασίας, είδα πρόσφατα σε κάποιο άρθρο Εγώ θα κάνω απλά μια διόρθωση. Είναι μια κατάσταση που ξεφεύγει από κάθε όριο γαϊδουροσύνης (με όλη την αγάπη που τρέφω για τα συμπαθή τετράποδα).

Πριν ένα περίπου χρόνο, αποφίσαμε σαν Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας να αρχίσουμε μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο να ασκήσουμε πίεση τόσο προς το Κράτος όσο και προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να αλλάξουν την άδικη, απαράδεκτη, παρακμιακή και τριτοκοσμική νομοθεσία, η οποία, ενώ θέτει ως προϋπόθεση σε κτίρια δημόσιας χρήσης (ξενοδοχεία, υπεραγορές, στάδια, πολυκαταστήματα κτλ.), να διαθέτουν αριθμό χώρων στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων σε αναλογία με το μέγεθος του χώρου, μετά την παραχώρηση των αδειών οικοδομής και λειτουργίας, οι χώροι αυτοί μετατρέπονται σε ιδιωτική περιουσία και ως εκ τούτου η αστυνομία και οι δημοτικοί τροχονόμοι δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν για τιμωρία των παρανομούντων.


Μια ηλίθια, αλλοπρόσαλλη και ακαταλαβίστικη νομοθεσία, η οποία δυστυχώς μέχρι τώρα δεν βρίσκει καμιά λύση. Εσχάτως, πληροφορήθηκα πως το θέμα είναι ξανά στην ανάλογη επιτροπή της Βουλής και συζητείται... Εδώ και ένα χρόνο λοιπον, φτιάξαμε μια σελίδα στο facebook ("ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ") και αρχίσαμε να μαζεύουμε υπογραφές από τους πολίτες για να μπορέσουμε να διεκδηκίσουμε πιο δυναμικά τον σκοπό μας.

Όταν φτάσαμε τις 5 χιλιαδες υπογραφές, στείλαμε επιστολές στον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Συγκοινωνιών, κοινοποιώντας τους το αίτημα μας και τον αριθμό των πολιτών που συνενούσαν σε αυτό... Καμιά απάντηση!


Όταν φτάσαμε τις 10 χιλιάδες, στείλαμε εκ νέου επιστολές στους ίδιους και ανακοίνωση στα ΜΜΕ. Καμιά απάντηση.


Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τις 21 χιλιάδες υπογραφές. Ο σκοπός παραμένει ο ίδιος. Η αδιαφορία παραμένει η ίδια. Το ίδιο και η θέληση των υπευθύνων να αλλάξουν κάποια νομοθεσία που θυμίζει μεσαίωνα.
Το ίδιο απαθής παραμένει και η πλειοψηφία του κόσμου.

Οι θέσεις αναπηρικών οχημάτων αποτελούν πόλο έλξης, είδος "πολυτελείας" και είναι σχεδόν ΠΑΝΤΑ κρατημένοι από μη δικαιούχους, αδιάφορους και αναίσθητους συμπολίτες μας. Η κατάσταση αυτή όμως δεν παρατηρείται μόνο στους "ιδιωτικούς" χώρους. Το ίδιο παρανοϊκό φαινόμενο συμβαίνει και στους δημόσιους χώρους στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Το πρόστιμο εχει καθοριστεί από κάποιους ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ στο υπέρογκο ποσό των €25 (ναι, 25 ευρώ)! Έτσι, αυτός που θέλει να σταθμεύσει και δυσκολεύεται, ρισκάρει τα 25 ευρώ, κάνει τη δουλειά του, κι να τοβ γράψουν τον έγραψα. Αν αφαιρέσεις τα 3-4 ευρώ που θα πλήρωνε για στάθμευση έτσι κι αλλιώς, αυτο που μένει είναι εντελώς ασήμαντο.


Αποφασίσαμε σαν Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας, με αυτές τις 22 περίπου χιλιάδες υπογραφές να ξεκινήσουμε μια πιο έντονη εκστρατεία. Θα ζητήσουμε από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να μας βοηθήσουν σε αυτό το δύσκολο έργο. Δύσκολο; Δυστυχώς ναι.

Κάτι, που σε όλο σχεδόν τον κόσμο θεωρείται αυτονόητο, εμείς εδώ, στην Κύπρο της μόρφωσης και της καθημερινής τηλεοπτικής υπενθύμισης από τα κόμματα για την "αγάπη και την αφοσίωση"¨τους στους πολίτες, χρειάζεται να βγαίνουμε στους δρόμους και να φωνάζουμε για ένα τόσο απλό, ανθρώπινο θέμα.


Καμιά συνείδηση, κανένα ενδιαφέρον. Οι πολιτικοί έχουν άλλα θέματα.

Τα φυσικά και τα παραφύσιν αέρια, το ΦΠΑ, η αντιπολίτευση, η συμπολίτευση και ο λαϊκισμός φέρνουν, ενδεχομένως ψήφους...

2 σχόλια:

  1. Κύριε Αγαπητέ καλημέρα. Με ποιο όνομα δημιουργήσατε το γκρουπ στο facebook, για να το βρούμε κι εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

    http://www.causes.com/causes/373294

    ΑπάντησηΔιαγραφή