Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Βουλευτικές εκλογές και ΚΚΟ


Εδώ και κάμποσες μέρες άρχισαν πολλοί φίλοι και μέλη του Κινήματος μας να μας ρωτούν επίμονα «τι θα κάνουμε στις βουλευτικές εκλογές». Δεν ξέρω γιατί έτσι ξαφνικά πύκνωσαν τόσο πολύ οι ερωτήσεις αυτές, ίσως να φταίει το κλίμα που δημιουργούν τα κόμματα που ήδη άρχισαν τις διεργασίες, τις εικονικές μάχες και τα διάφορα προεκλογικά τους τεχνάσματα.

Η δική μας θέση παραμένει η ίδια με την αρχική μας δήλωση. Το ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ δεν είναι κόμμα και ΔΕΝ θα γίνει ποτέ κόμμα με την έννοια της σημερινής, κυπριακής πολιτικής πραγματικότητας.
Εμείς, είμαστε ένα Κίνημα με ξεκάθαρους στόχους και προσανατολισμούς. Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τον άνθρωπο. Τον συνάνθρωπο μας, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια πολιτική προέλευση και να έχει, ότι χρώμα και να ‘ναι το δέρμα του, όποια και να ‘ναι η θρησκεία του.

Δική μας προσπάθεια και σκοπός είναι να βοηθούμε όσο μπορούμε να επιλύονται τα πολλά, σοβαρά και καθημερινά προβλήματα των πολιτών, χωρίς αυτό να γίνεται για σκοπούς προβολής, αυτοπροβολής ή δημοσιότητας.
Κάθε μας ενέργεια, εκδήλωση και προσπάθεια ΔΕΝ αποσκοπεί σε μάζεμα ψήφων ούτε και την προσέλκυση οπαδών. Εμείς, όπως λέμε από την πρώτη μέρα της ίδρυσης μας δεν πρόκειται να μπούμε στο λούκι της δημοσιότητας, δεν πρόκειται να γινόμαστε γραφικοί και προκλητικοί με στόχο να μας δείξει το βράδυ η τηλεόραση. Όσες εκδηλώσεις κάναμε μέχρι σήμερα, τις κάναμε στην παντελή απουσία των ΜΜΕ. Δεν μας πειράζει καθόλου αυτό. Ο στόχος ο δικός μας είναι πιο απλός και ίσως πιο αληθινός. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Τώρα, τι θα γίνει με τις εκλογές; Ένα ερώτημα που μπήκε και στις συζητήσει των οργάνων του Κινήματος. Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν βιαζόμαστε καθόλου να αποφασίσουμε. Σε μια πρώτη συζήτηση, υπήρξαν τρεις βασικές προτάσεις. Και πάνω σε αυτές θα επικεντρωθούν και οι συζητήσεις μας.

Η πρώτη άποψη είναι να μην ασχοληθούμε καθόλου με τις βουλευτικές εκλογές και να δώσουμε όλο το βάρος στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Δεκέμβρη. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι αφού ΔΕΝ είμαστε κόμμα, δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τις βουλευτικές.


Στον αντίποδα της πρώτης άποψης είναι μια δεύτερη που λέει πως χωρίς να μετατραπούμε σε κόμμα, θα πρέπει να δώσουμε στους εαυτούς μας αλλά και σ’ όλους τους πολίτες που λένε πως έχουν βαρεθεί τα κόμματα, μια εναλλακτική διέξοδο. Αφού, κανένα κόμμα δεν μας εκφράζει – γι’ αυτό άλλωστε δημιουργήσαμε το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας – τι θα ψηφίσουμε στις εκλογές; Η άποψη αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι δεν είναι μόνο τα κόμματα που μπορούν και πρέπει να είναι στη Βουλή. Ένα Κίνημα όπως το δικό μας, έχει και λόγο και ρόλο να διαδραματίσει στο κοινοβούλιο και θα μπορεί έτσι να προωθήσει την επίλυση πολλών κοινωνικών και οικολογικών προβλημάτων.


Η τρίτη άποψη που τέθηκε ενώπιον της Γενικής μας Γραμματείας, είναι η κάθοδος μας στις εκλογές σε συνεργασία με ένα κόμμα το οποίο θα μας πείσει πως μπορεί και θέλει να ασπαστεί τις θέσεις και τις απόψεις μας και μέσα από αυτή τη συνεργασία θα μπορέσουμε να περάσουμε και τις δικές μας θέσεις και στόχους στο λαό.


Ίδωμεν! Τα αρμόδια όργανα του Κινήματος θα μελετήσουν το θέμα και όλοι μαζί, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης θα πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για το Κίνημα και τους σκοπούς του.

3 σχόλια:

  1. Προσπαθώ όσο μπορώ Δήμαρχε... Ή καλύτερα όσο ακόμα αντέχω να προσπαθώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν κατεβείτε καλώς, θα δώσετε επιλογή στον κόσμο που νιώθει πως δεν υπάρχει φωνή να τον αντιπροσωπεύεσει στους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των τωρινών 'οικολόγων'. Αν δεν κατεβείτε, θα διαφυλάξετε το κίνημα από την φθορά της πολιτικής, όμως τα περιβαλλοντικά ζητήματα χρειάζονται και πολιτική πίεση για να λυθούν. Δύσκολη απόφαση, σας εύχομαι καλή διαβούλευση και καλή τύχη ό,τι αποφασίσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή